7,8 millió forintos brillgyűrű a karácsonyi aukción

2017. 12. 07.

Ismét nagy sikerrel rendezte meg a BÁV a hagyományos kétnapos Karácsonyi aukcióját. Az első nap sztárjai a nagy karátszámú brilles ékszerek, a gyöngyök és a luxuskategóriájú retró ékszerek voltak.

Karácsonyi legjobb leütések 2017A másnap tartott műtárgynapon a historizáló kandeláberek, asztali ezüstök és egy ritka Zsolnay boszorkányfigura voltak a legnépszerűbb tételek.

A BÁV Karácsonyi aukcióján a legkeresettebbek a brillekkel ékített ékszerek voltak. A legmagasabb eladási árat egy 4,8 karátos art deco brillgyűrű érte el 7,8 millió forinttal, míg egy másik, 4 karátos brillel ékített szoliter gyűrű, 5,4 millió forintért kelt el. A legkeresettebbek a klasszikus, 1-2 karátos eljegyzési gyűrűk voltak, amelyek egy és hárommillió forint közötti árakon találtak új tulajdonosra. Kiemelkedett közülük az a 21 különböző csiszolású, összesen 4,41 karátnyi brillel ékített gyűrű, amelyért 3,6 millió forintot fizettek.

Sokan licitáltak a színes drágaköves gyűrűkre is, hiszen manapság ezek is kifejezetten divatosak a modern arák körében. A várakozásoknak megfelelően a zafír és smaragd teljesített a legjobban. Egy 2,5 karátos smaragddal és 56 brillel ékített gyűrű 1,1 millió forintért kelt el, míg egy 21,9 karátos smaragddal és brillekkel díszített függő 1,54 millió forintért talált gazdára.

A gyöngyök végig kísérik egy nő életét, bármihez és bármilyen alkalomból viselhetők, így nem csoda, hogy ismét az aukció kedvencei voltak a gyöngyös ékszerek. Biztos szép karácsonya lesz annak a hölgynek, aki az 1,3 millió forint értékű, ritka tahiti gyöngyös nyakéket találja majd a fa alatt. 

Az idei év újdonságának számítottak a retró ékszerek, ezek közül is a luxuskategóriát képviselő Créations Boris Company nyakék, amelyen 146 rubint (18,86 karát) és 268 briliánst (10,62) párosítottak arannyal és ónixszal. A kivételes darabért sokan szálltak licitharcba, és végül 4,8 millió forintért kelt el.

Karácsonyi legjobb leütések 2017 műtárgyA karácsony miatt a műtárgyak közül a legtöbben most is az asztali ezüstökre licitáltak. Bár évek óta töretlen az art deco és a szecessziós darabok népszerűsége, mégis egy historizáló bécsi páros gyümölcsöstál érte el a legnagyobb áremelkedést, amely végül majdnem nyolcszoros áron, 1,1 millió forintért kelt el. Hasonló áron, 1,3 millió forintért talált új tulajdonosra egy neobarokk pesti kiöntőgarnitúra is. Nagyon népszerűek voltak az ünnepekhez köthető dekoratív tárgyak is: egy pazar francia kandeláber-párért például 1,8 millió, egy másik, historizáló párért pedig 1,7 millió forintot fizettek.

Az aukció egyik szenzációja, a Viktoriánus borhűtő szintén remekül szerepelt: 1,4 millió forintért kelt el. A szakértők kedvencének számító, ritka Zsolnay-boszorkány ugyancsak nagy érdeklődést váltott ki, és 2,6 millió forintért talált új gyűjteményre.

A BÁV eddigi legsikeresebb aukciós szezonját december 19-én zárja egy kortárs árveréssel.