48 millió forintot ért Boromisza Tibor festménye

2018. 05. 17.

Története egyik legsikeresebb aukcióját zárta a BÁV május 16-án.

Az ékszernapon kétszer is megdőlt a magyar ékszerrekord, amikor egy nagyméretű briliánssokkal ékített nyakéket és egy gyűrűt összesen 32,4 millió forintért adtak el. Az árverés második napjának sztárjai közé tartozott Boromisza Tibor Út a Nagybányai kis piacra című alkotása, amely 48 millió forintért kelt el, Paál László Vihar után című festménye, amely 28 millió forintért talált gazdára, valamint Vaszary János Don Quijote című képe, amely 20,4 millió forintos árat ért el. A műtárgyszekció legkimagaslóbb tétele egy Tiffany technikával készült Zsolnay váza volt, amelyet 7,6 millió forintért értékesítettek.

72. Művészeti aukció festményekA csütörtöki festmény- és műtárgynap sztártétele egyértelműen Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című 1909-ben született festménye volt, amely 26 millió forintos kikiáltási árról indult. A festő legértékesebb korai korszakából származó, sokszor publikált képét egészen eddig rosszul, 1904-re datálták. Az aukció előtt a BÁV szakértői bontották ki a keretéből a festményt, és fedezték fel a valódi korát, így került a helyére az alkotás az életműben. A századfordulós francia fauve és Nabis, valamint a magyar modernizmus szinte teljes horizontját figyelembe vevő, csodálatos erejű, múzeumi színvonalú darab végül 48 millió forintért talált új otthonra.

A magyar romantikamentes természetszemlélet egyik úttörőjének, Paál Lászlónak Vihar után (Beileni táj) című festményét még az aukciós kiállítás ideje alatt levédték. A mester holland tanulmányújtán készült, a táj lelkével való azonosulás harmóniáját megtestesítő képe 25,2 millió forintért kelt el.

Vaszary János már évek óta a magyar aukciós piac egyik jolly jokere, Don Quijote című, sokszor kiállított képét a tavaszi aukción 20,4 millió forintért adták el. Ifj. Markó Károly firenzei tájképe 13,2 millió forintot, Patkó Károly felsőbányai látképe pedig 10,2 millió forintot ért. Az árverés egyik legnagyobb licitharca egy ismeretlen magyar festő körtefát ábrázoló alkotásáért folyt, amely végül hétszeres áron, 8,4 millió forintért kelt el. A kortárs festmények közül Fehér László Kilátónál című alkotásáért fizették a legmagasabb árat, 4 millió forintot, ami a magyar kortárs piacon is kimagaslónak számít.

Legjobb műtárgyleütésekA műtárgyszekció tételei közül az aukciós kiállítás ideje alatt többet is védettség alá helyeztek. Ezek egyike az Esterházy család monumentális virágtartója volt, amely 4,32 millió forintért kelt el. Szintén védetté vált az árverés egyik legnagyobb felfedezettje, Lorenzo Bartolini Fiúportré című márványszobra, amelynek gipszmodelljét az Uffiziben őrzik. Az alkotást 3,12 millió forintért vásárolták meg. Az idei szoborválaszték ezen felül is kivételes volt, több egymillió forint feletti leütés is született. Ahogy általában, most is nagyon jól mentek az art deco alkotások, Csáky József Zenészlány című bronzszobráért 3,6 millió forintot fizettek, egy osztrák art deco asztali lámpáért pedig hosszú licitharc után hatszoros árat, 1,14 millió forintot adtak. Az árverés egyik legnépszerűbb tétele, a Fujiwara család szamurájpáncélja 1 millió forintért kelt el.

Kiválóan szerepeltek a Zsolnay kerámiák is: egy nagyméretű gerlepár dekoros virágtartóért 2,88 milliót, egy Tiffany-technikával készült, csíkozott díszvázáért pedig 7,8 millió forintot fizettek. Az évek óta egyre népszerűbb modern magyar kerámiákra is sokan licitáltak, amelyek közül Gorka Lívia Asszonyok és Paraszt Madonnák sorozata ért el a legmagasabb árat, 720 ezer és 660 ezer forintot, Kovács Margit sárkányos virágtartójáért pedig több mint félmillió forintot fizettek.

A BÁV alig két hónapja jelentette be, hogy befektetőként is belép a műtárgypiacra, aminek keretében közel 1 milliárd forintért vásárol műalkotásokat. Az új stratégia eredményeképpen már most számos kimagasló értékű alkotást vásárolt fel, amelyek egy része a tavaszi aukció anyagában is szerepelt.