300 karátnyi csillogás a karácsonyi aukción

2019. 12. 07.

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek.

A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban.

Soha még nem került árverésre a BÁV-nál ilyen értékű ékszerkollekció. Az anyag középpontjában a gyémántok állnak, amelyek nem csupán a hölgyek, hanem a befektetők kedvencei is. Az összesen több mint 300 karátnyi briliánssal ékített ékszer már így is egyedülálló, de ehhez még további színes drágaköves, zafír, rubin és smaragd ékszercsodák is párosulnak.

Az első világháború nélkülözései után divatba jött, geometrikus formákat használó, a lehető legtöbb gyémánttal díszitett, csipkefinomságú art deco ékszerek a mai napig az elegancia szimbólumának számítanak.  Ennek a korszaknak az ékszerei döntik meg időről időre a hazai ékszerrekordot. Az eddigi rekorder egy éve került árverésre a BÁV-nál, most egy hozzá hasonló 5 nagyobb és 271 különböző nagyságú, összesen 35,9 karátnyi briliánssal ékített platina karkötő 6 millió forintos kikiáltási árral próbál új rekordot dönteni. A tűzijáték azonban itt nem áll meg, a karkötőhöz egy fantasztikus, 144, összesen 5 karátnyi briliánssal ékített art deco melltűt is ajánlanak, 1,5 millió forintos kikiáltási áron. A kollekció megkoronázásaként egy 239, összesen 20 karátnyi briliánssal ékített platina nyakék is árverésre kerül, amelyre 6 millió forintról licitálhatnak majd.

Ha karácsony, akkor eljegyzés, melyhez az utóbbi években egyre többen választanak nagyobb briliánssal díszített szolitergyűrűt. Idén lehetetlen lesz nemet mondani például a Tiffany klasszikus gyűrűjére, vagy arra a csepp alakú, 1 karátos briliánsgyűrűre, amely 600 ezer kerül kalapács alá. A színes drágakövek iránt rajongó leendő aráknak az örök slágernek számító zafíros és rubinos gyűrűk mellett az új trendeknek megfelelően, smaragddal ékített gyűrűket is ajánlanak a szakértők, természetesen az elengedhetetlen gyémánttal kombinálva.

Az értékes, akár befektetésre is alkalmas ajándékot kereső licitálókat a klasszikus buton fülbevalók mellett a nagyobb briliánsokkal díszített minimalista nyakékek és lenyűgöző gyöngysorok is várják az árverésen. A nagy márkák rajongóinak első számú célpontja minden bizonnyal David Webb, a sztárok ékszerészének kígyót formázó kitűzője lesz, de versenghetnek a Fope vagy a Chopard ékszereiért, vagy a Pomellato óriási gránáttal ékített gyűrűjéért is.

Aki az ékszerek mellett pedig már az ünnepi asztalra keres fényűző terítéket, bőséges választékot talál az art deco és szecessziós gyertyatartókból, tálcákból, különböző kínálókból, evőeszközökből és karácsonyi csengőkből. A műtárgyak szerelmeseit többek között a frissen életműrekordot döntő Gorka Lívia modern kerámiái, értékes porcelánok, Zsolnay-kerámiák, és számos egyedi ajándék várja.

Kiállítás: 2019.december 7-15., minden nap 10-18 óráig
kiállítás helyszíne: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

Árverés: 2019. decemberi 17. 18:00
Az árverés helyszíne: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)