300 éve született Mária Terézia!

2017. 05. 16.

A BÁV alapítójára emlékeztünk május 12-én a Várkert Bazárban.

 

Mária Terézia - galériaA BÁV alapítója, Mária Terézia 1717. május 13-án - 300 éve - született a bécsi Hofburg Császári palotában. Apja a Habsburg-házból származó VI. Károly német-római császár (német és cseh király), édesanyja Erzsébet Krisztina császárné és királyné a Welf-házból. Bár egyetlen fiútestvére még csecsemőként elhunyt, mivel Bajorország nem ismerte el a leányági örökösödést, ezért gyermekként a szokásos főhercegnői nevelést kapta. Történelmet, matematikát, nyelveket, táncot tanult, vadászni járt, azaz felkészítették arra, hogy házasságával majd megerősítsen egy politikai köteléket valamelyik fontos európai országgal. A történelem azonban máshogy alakította a sorsát.

Mária TeréziaHogyan lett Európa történelmének egyik legmeghatározóbb alakja ebből a 11 éves lányból? Milyen volt, mint feleség, aki annak ellenére, hogy politikai okokból adták Lotaringiai Ferenc herceghez, mégis élete végéig szerelmes volt férjébe? Hogyan alakította meg a Habsburg-Lotaringiai-házat? Milyen volt, mint édesanya, aki 16 gyermekéből hatot még életében elveszített? Milyen volt, mint uralkodó, aki számos reformjával vaskezűen uralkodott fél Európa felett, miközben gyakorlatilag végig várandós volt? Milyen volt, mint művészetpártoló, akinek az oktatás, az építészet, a festészet volt a gyengéje? Mit fednek fel róla lányaihoz, így pl. Marie Antoinette, francia királynéhoz írt személyes levelei?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ május 12-én, a megszokott történelmi szempontok helyett egy szokatlan asszonyi sorsot mutattunk be.

Az esemény fővédnöke: Mag. Elisabeth Ellison-Kramer őexcellenciája az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete.

Vendégeink voltak:

  • Fónagy Zoltán történész, Történettudományi Intézet
  • Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Kertész Mónika, operaénekes
  • Kovács Patrícia, színművész
  • Tűzkő Péter, festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője

Házigazda: Juhász Anna

Tovább az eredeti eseményhez!