Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a kézizáloghitel?
Milyen dokumentumok szükségesek a kézizáloghitel felvételéhez?
Kik vehetik igénybe?
Hogyan juthatok kézizáloghitelhez?
Hogyan érint engem a pénzmosási törvény 2017. évi változása?

Mennyibe kerül, milyen futamidők közül lehet választani?
Mi történik, ha elveszítem a zálogjegyet?
Milyen tárgyakat fogadnak el zálogul?
Mi a zálogjegy és a szerződés?
Mennyi idő alatt kell visszafizetni a kézizáloghitelt?
Hogyan válthatom ki a zálogtárgyat?
Mi történik, ha nem váltom ki a zálogtárgyat?
Hol találok a lakóhelyem környezetében BÁV zálogfiókot?
Milyen kiegészítő szolgáltatásokat vehetek igénybe a BÁV zálogfiókokban?

Mit érdemes tudnom a BÁV Zálogkölcsönről?

Ide kattintva letöltheti Zálogiránytű című kiadványunkat!

Mi a kézizáloghitel?

Olyan kölcsön melyhez gyorsan és egyszerűen hozzájut!
A legrövidebb út, hogy gyorsan kölcsönhöz jusson, a kézizálog-hitel. Értéktárgyát fedezetként kézizálogba adja, mi felbecsüljük, és ha elfogadja  az ajánlott kölcsönösszeget, igénye szerint egy-két percen belül azt készpénzben kifizetjük vagy átutaljuk bankszámlájára. A kölcsönösszeg visszafizetéséig a zálogtárgyat biztonságosan megőrizzük.
Amennyiben a kölcsön visszafizetése problémát okoz, akkor lehetőséget biztosítunk a hitel futamidejének meghosszabbítására (prolongálására), akár egymás után többször is.
A záloghitel előnye, hogy gyors, néhány perc alatt felvehető, így pillanatok alatt megoldja az átmeneti pénzügyi problémáit.

Milyen dokumentumok szükségesek a kézizáloghitel felvételéhez?

A kézizáloghitel igénybevételéhez nincs szükség jövedelemigazolásra, kezesre, közüzemi számlákra stb. Ha ön betöltötte a 18. életévét, elég, ha személyazonosságát érvényes okmánnyal igazolja, mi pedig értéktárgyát azonnal felbecsüljük és kifizetjük a hitelt készpénzben.
Abban az esetben, ha a nevesített hiteltermékünket veszi igénybe, az elzálogosítási ügylet lebonyolításához szükségünk lesz továbbá a lakcímkártyájára is.

Kik vehetik igénybe?

Minden 18. életévét betöltött személy, aki személyazonosságát érvényes okmánnyal igazolta. Kivételt képez az a személy, akinek láthatóan hiányzik vagy csökkent a zálogügylet intézéséhez szükséges belátási képessége.

Hogyan juthatok kézizáloghitelhez?

Hozza el ékszerét, értéktárgyát a legközelebbi BÁV zálogfiókba.
Becsüs munkatársunk megvizsgálja ékszerét, értéktárgyát és ajánlatot tesz a zálogértékre és a kölcsön összegére.
Ön a pénztárnál rögtön megkapja a kölcsönt készpénzben, valamint az ügylet bizonylatát, a zálogjegyet, zálogszerződést (a zálogjegyet kérjük őrizze meg a zálogtárgy kiváltásáig). Mindez csupán néhány percet vesz igénybe. Sőt! Választhatja átutalásos termékünket is!

Hogyan érint engem a pénzmosási törvény 2017. évi változása?

Mennyibe kerül, milyen futamidők közül lehet választani?

Ügyfeleink szabadon választhatnak az alkalmazott futamidők közül. A legrövidebb futamidőnk 30 napos, melyen kívül választható még 60 és 90 napos futamidejű kölcsöntermék.  Aktuális díjtételeink.

Mi történik, ha elveszítem a zálogjegyet?

Ha Ön elveszítette a zálogjegyét, akkor személyesen el kell mennie abba a zálogfiókba, ahol beadta az értéktárgyat, és ügyfél letiltási eljárást kell indítania annak érdekében, hogy Ön a zálogjegy bemutatása nélkül is kiválthassa értéktárgyát.
Az eljárás keretében Önnek a zálogtárgyról pontos és részletes leírást kell nyújtania (pl. a zálogtárgy jellemzői, a zálogjegy sorszáma, a beadás dátuma), igazolnia kell személyazonosságát (fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával), majd az erre szolgáló dokumentumot kitöltetni kollégánkkal, és aláírni azt. Az eljárás díja a folyósított kölcsönösszeg 10 %-a.
Fontos tudnia, hogy az, hogy a zálogjegy értékpapírnak minősül, azt jelenti, hogy annak birtokosa jogosult az érvényességi időn (türelmi időn) belül a kiváltásra.

Milyen tárgyakat fogadnak el zálogul?

A BÁV Pénzügyi Zrt. zálogkölcsönt az alábbi értéktárgyakra folyósít:

  • arany, ezüst ékszerekre és tárgyakra,
  • befektetési célú aranytömbre,
  • fém karórára,
  • márkás porcelánokra, műtárgyakra,
  • festményekre.

Az egyes zálogfiókok által elfogadott zálogtárgyak körét (a fiók profilját) a fióklistában találja meg.

Mi a zálogjegy és a szerződés?

Nem nevesített elzálogosítás esetén a zálogfiók a zálogtárgy átvételének és a zálogkölcsön nyújtásának igazolásáról zálogjegyet és nyugtát állít ki, melyet átad az ügyfél részére. A zálogjegy a Ptk. 5:89. § (6) bekezdése alapján értékpapírnak minősülő okirat, amelynek kibocsátója a hitelező BÁV Pénzügyi Zrt., és amelynek birtokosa a hitelezővel (zálogjogosulttal) szemben jogosult arra, hogy az előlapon meghatározott kölcsönösszeg és járulékai megfizetése ellenében, a türelmi idő végéig megkapja a zálogtárgyat. A jogosultság bizonyítása, illetve átruházása kizárólag az értékpapír által lehetséges.
Nevesített hitelszerződés esetén a BÁV Pénzügyi Zrt. és az ügyfél között kézizálogjoggal biztosított kölcsönszerződés kerül megkötésre, a készpénzes folyósítás esetén ezen túlmenően nyugtát állítunk ki az ügyfél részére.
A zálogjegy és a kézizálogjoggal biztosított kölcsönszerződés tartalmazza többek közt a zálogtárgy leírását, a zálogértéket és a kölcsön adatait, valamint a további szerződési feltételeket. A részletes feltételeket a hirdetmény és az üzletszabályzat tartalmazza.

Mennyi idő alatt kell visszafizetni a kézizáloghitelt?

A kölcsön visszafizetésére az Ön által választott futamidőn belül (futamidőnk 30, 60 vagy 90 napos) az általános díjtételek megfizetésével van lehetősége.
Ha a futamidő alatt visszafizeti záloghitelének egy részét, akkor azt előtörlesztésként kezeljük, és nem terhelik sem prolongálási, sem más költségek, sőt kölcsöne csak a fennmaradó tartozás összege után kamatozik tovább. A futamidő lejáratát követően résztörlesztésre a hosszabbítási (prolongálás) eljárásban biztosítunk lehetőséget.
Amennyiben igényli a megfelelő feltételek megléte esetén a futamidőn belül nem csak előtörlesztésre, hanem a kölcsönösszeg emelésére is lehetőséget biztosítunk!
A BÁV Pénzügyi Zrt. a kézizáloghitelek tekintetében a kölcsön lejáratának napját követő hónap utolsó napjáig türelmi időt biztosít, amely türelmi idő alatt megnyílt kielégítési joga ellenére sem értékesíti a zálogtárgyat – azaz ügyfeleink ebben az időszakban még rendezhetik az ügyletet.
A türelmi idő ugyanakkor késedelmes időszaknak számít, így ha a felvett hitelt a futamidőn túl fizeti vissza, vagy ebben az időszakban hosszabbítja meg a futamidőt, az általános díjtételek megfizetésén túl a késedelmes időszakra kezelési pótdíjat és késedelmi kamatot köteles fizetni.
Kezelési pótdíj nem kerül felszámításra, ha

  • 30 napos futamidő esetében a lejáratot követő napon,
  • 60 napos futamidő esetében a lejáratot követő két napon,
  • 90 napos futamidő esetében a lejáratot követő három napon

belül a teljes kölcsön és járulékai visszafizetésre kerülnek, avagy ha a kölcsön ezen időszakban prolongálásra kerül.

A kezelési pótdíj legfeljebb a futamidő lejáratát követő 90. napig, a késedelmi kamat pedig a kölcsön visszafizetésével, vagy a fedezet kényszerértékesítéssel történő megtérüléséig számítható.

Hogyan válthatom ki a zálogtárgyat?

A zálogtárgy, a zálogjegy egyidejű bevonása, a nevesített zálogszerződés pedig az ügyfél személyét igazoló okmányok benyújtása mellett, a vonatkozó kölcsön és díjtételek befizetése ellenében váltható ki az elzálogosítás helyén.

Mi történik, ha nem váltom ki a zálogtárgyat?

A ki nem váltott tételek a türelmi idő lejártát követően kényszerértékesítésre kerülnek.

Hol találok a lakóhelyem környezetében BÁV zálogfiókot?

Tekintse meg fiókajánlónkat: fiókkereső-ajánló

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat vehetek igénybe a BÁV zálogfiókokban?

Megőrzési szolgáltatás:
Szolgáltatásunkat elsősorban azok figyelmébe ajánlunk, akik hosszabb ideig távol vannak otthonuktól (pl. nyaralás, betegség miatt), felújítják lakásukat, vagy költöznek, illetve minden egyéb esetben, amikor szeretnék értékeiket biztonságos helyen tárolni.
A szolgáltatás Befektetési Célú Aranytömbre és nemesfémből készült ékszerekre, tárgyakra vehető igénybe. A megőrzési szolgáltatás feltételeiről érdeklődjön zálogfiókjainkban!

Felértékelési szolgáltatás
A BÁV ZRt. 2013. december 3-tól bevezette Felértékelési szolgáltatását. A szolgáltatás keretében zálogfiókjaink becsüsei zálogszakmai szempontból értékelik az ügyfél által felértékeltetni kívánt nemesfém ékszereket vagy nemesfém tárgyakat, és az értékelésről „Felértékelési becslevelet” állítanak ki.
A felértékelési szolgáltatás díja a felértékeltetni kívánt nemesfém ékszer, vagy nemesfém tárgy becsértékének 1%-a (de legalább 400 Ft) + ÁFA (az ÁFA mértéke jelenleg 27%).

Western Union pénzküldési szolgáltatás:
A Western Union pénzátutalási szolgáltatáson keresztül ügyfeleink pénzt küldhetnek és vehetnek fel a világ több mint 200 országának közel 500.000 WU kirendeltségében. A Western Union szolgáltatás hálózatunk 61 egységében érhető el.
Használja gyors szolgáltatásunkat, az otthon maradt családtagjaik támogatására, a bajbajutott hozzátartozók, barátok kisegítésére vagy ha üzletmenete fenntartására sürgősen pénzt kell küldenie külföldre vagy Magyarországon belül. A rendszer igénybevételéhez nincs szüksége számlanyitásra, előzetes regisztrációra vagy egyéb banki kötelezettség, állandó tagság vállalására.

Az átutalások biztonságát a Western Union adatbiztonsági rendszere garantálja, minden tranzakció egyszerűen leellenőrizhető, nyomon követhető az átutalási ellenőrző számmal.