Art and Antique kiállítás és vásár a BÁV100 jegyében

időpont

2020. 03. 05. (Csütörtök) 10:00 -
2020. 03. 08. (Vasárnap) 18:00

helyszín

Millenáris Park Budapest, 4-es stand (a bejárattal szemben)

Art and Antique kiállítás és vásár a BÁV100 jegyében

A több mint tíz éven keresztül megrendezett Antik Enteriőr Régiség és Kortárs Kiállítás és Vásár a múlt évben került újra megrendezésre. A hatalmas siker után idén március 5.és 8. között találkozhatunk ismét a Millenárison. A legnagyobb Aukciósházak, köztük a BÁV Aukciósház,  műtárgykereskedők és kortárs galériák, különleges kínálattal képviseltetik magukat.

Jöjjön el Ön is, és látogassa meg a BÁV Aukciósház kiállítását,  kiemelkedő kvalitású ékszerekkel, műtárgyakkal és festményekkel várjuk a látogatókat a Millenáris B pavilonjában a 4-es standon (a bejárattal szemben).

A kiállítás időtartama alatt szakértőinkkel az alábbi programokon is találkozhat:

2020. március 6. péntek, 16:00-17:00 Új piaci szegmensek a műtárgypiacon
Beszélgetőtársak: Szongoth Gergely, a BÁV óraszakértője és még mások

2020. március 7. szombat, 11:00-11:30: Árverések rövid története Magyarországon
Eelőadó: Tűzkő Péter, a BÁV Aukciósház vezetője, igazságügyi szakértő

2020. március 7. szombat, 12:00-13:00: BÁV100 – Árverések 100 éve
Beszélgetőtársak: Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója, Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum ötvös osztályának a vezetője. Moderátor: Kollmann Szilvia, ügyvezető, műtárgy.com

2020. március 7. szombat, 15:00-16:00: Gyémánton túl! Kis ékszerekről nagy távlatokban!
Beszélgetőtársak: Koltai Edina, a BÁV aukciós menedzsere és ékszerbecsüs; Simonyi István gyűjtő, ékszerszakértő; Hercsik Anita drágakőszakértő

2020. március 8. vasárnap, 13:00-14:00: Melyiket vegyem? Kortárs, modern vagy klasszikus?
Beszélgetőtársak: Nagy Tamás, a BÁV műtárgyszakértője, Spengler Katalin, gyűjtő, Nagy Zsófia Nóra, művészettörténész, galériavezető, Bodó Galéria

Helyszín: Millenáris Park Budapest, 4-es stand (a bejárattal szemben)
Időpont: 2020. március 5-8. 10:00-18:00

Az esemény honlapja: www.antikandartbudapest.com

BÁV100 – Árverések 100 éve

2020 a BÁV éve! A BÁV jogelődje 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az első világháború végével tömegek akarták értékesíteni a műtárgyaikat. Ez az igény hívta életre az Állami Árverési Csarnokot, amely a feketepiaccal szemben lehetőséget adott a szabályozott műkereskedelemre. Már ekkor is neves szakértők válogatták és határozták meg az árverésre kerülő műtárgyakat.

A 30-as évek pénzügyi válsága többek között az Esterházy-, az Andrássy- és a Károlyi-családokat késztette gyűjteményei aukcionálására. Még a második világháború alatt is rendeztek árveréseket, ekkor, 1942-ben került kalapács alá például Iványi-Grünwald Béla festőművész hagyatéka is. Sokan helyezték letétbe a Kinizsi utcai székházban értékeiket, innen azonban a háború végén 200 ezer műtárgyat raboltak el az átvonuló csapatok.

A szocializmus idején ellehetetlenítették a polgári csökevénynek tartott műgyűjtést. A cég, immár Bizományi Áruház Vállalat néven, leginkább használt áruk értékesítésével foglalkozott, hét évig árveréseket sem szervezhettek. A forradalom után, 1957-ben azonban rögtön az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában lehetett újra licitálni közel másfélezer tételre. A múzeumok ezekben az évtizedekben, élve elővásárlási jogukkal, a BÁV-on keresztül gyarapították gyűjteményeiket. A 60-as években a nagyarányú lakásépítések miatt elsősorban a festmények számítottak divatosnak, de a következő évtizedben divatba jött a porcelánok és ezüsttárgyak gyűjtése is. Már ekkor, 1963-ban elindultak a különböző szakágakra specializálódott becsüsképzések, amelyeket 1990-ben megnyitottak a nagyközönség számára is.

A 80-as években rendezték meg az első ékszeraukciót, amely azóta is töretlen siker a vásárlók körében. A 90-es évekre megszűnt a cég monopolhelyzete, de a szabad kereskedelemmel számos rejtőzködő műtárgy is a piacra került, így a BÁV a maga színesebb profiljával nem csupán túlélte, de sikeresen zárta az évtizedet.

A 2000-es éveket leginkább a kortárs művészet felé való nyitás határozta meg, ám a 2007-től a Bécsi utcában működő Aukciósházban a rekordok sorát ismét egy gazdasági világválság szakította meg. Az ékszeraukcióknak köszönhetően  a cég sikeresen túljutott ezen a nehéz időszakon, és köszönhetően a kereslet fellendülésének és a sokszínű árveréseknek, a 2010-es években is számos izgalmas alkotás kerülhetett kalapács alá, sőt számos új rekord is született.

Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével: számos új művésznemzedéket követtünk végig pályája során, életművek nyíltak és zárultak le, új trendek jöttek létre és múltak el, közben több százezer alkalommal hangzott el: senki többet, harmadszor! 2020 nem csak egy új évszázad, de egy új korszak kezdete is a BÁV-nál.

Kövessék velünk a cég megújulását ebben az évben!