A szecesszió fenegyerekei: Gaudi, Bugatti és Tornai

időpont

2019. 03. 26. (Kedd) 17:00 - 18:00

helyszín

BÁV Apsztisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Az 1880-as évektől avantgard mozgalomként induló szecesszió a művész-egyéniségek kora volt. Nem uniformizált stílus: két nagy áramlata, a florális és a geometrikus leágazásaként  számos regionális változata is kialakul.

Mivel képviselői hadat üzennek a történeti stílusok béklyóinak, és a 20. századot megelőlegező esztétikus, modern és polgári lakókörnyezet megteremtésének igényével lépnek fel, felértékelődött az egy személyben a házat és belső berendezését is megtervező építész-belsőépítész, valamint  az iparművészet, ezen belül is a bútorművészet szerepe. A bútorok a stílus markáns kiáltványává, a lakhelyek vizuális egységének téralkotó szereppel is felruházott elemeivé váltak.

A dr Tarbay Gabriella művészettörténész, a BÁV Akadémia tanára által tartott  előadás elsősorban az olasz Carlo Bugattival foglalkozik, de kitekint a szecessziós bútor- és enteriőrművészet rugalmasan meghúzott kereteit is felrugó két másik extravagáns alkotójára, a katalán Antoni Gaudira és a magyar Tornai Gyulára is.

A milánói Carlo Bugatti európai, közel- és távol-keleti elemekből felépített, térrel és idővel dacoló bútorainak bekategorizálása ellen maga a művész tiltakozott a leghevesebben. Amikor az olasz királyné 1902-ben melegen gratulált a Milánóban kiállított „mór stílusú” bútoraihoz, a művész enfant terrible-ként így válaszolt:

„Téved Fenség, ez az én saját stílusom”.

Egy magyarországi kastély szalonberendezésének nyomán eredünk nyomába művészi stílusának megismételhetetlen, sokszor az art decót megelőlegező jegyeinek. Emellett  kitérünk két fia tevékenységére is, így  a nemzetközi aukciókon is magasra értékelt Rembrandt Bugatti art decos plasztikáira  és a sebesség igézetében élő Ettore Bugatti automobiljaira.

A katalán Antoni Gaudi elsősorban szakrális építészetéről, a Sagrada Familiáról ismert. Merész és sok játékos elemet magába olvasztó fantáziavilágát az előadás barcelonai magánépületein, elősorban a Casa Batlón mutatja be.

A körképet magyar alkotó, Tornai Gyula zárja. A Bugattihoz hasonlóan közel- és távol-keleti élményei alapján dolgozó festőművész csak néhány, a szecesszió és az art deco stílushatárán mozgó bútort készített, amelyek  ma szinte kizárólag külföldön találhatók meg, ezért  különleges, hogy Budapesten, a BÁV tavaly őszi aukcióján feltűnt  egy berendezési tárgya. Indokolt tehát hogy végezetül a magas leütési árat elért szalonszekrényével foglalkozzunk.

A belépés ingyenes!

Időpont: 2019. március 26. 17:00
Előadó: Dr. Tarbay Gabriella, művészettörténész, a Kodolányi János Főiskola és a BÁV Akadémia tanára
Helyszín: BÁV Apsztisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Keresse minden hónap utolsó keddjén ingyenes előadásunkat!