Mária Terézia, a szoknyás uralkodó

időpont

2017. 05. 12. (Péntek) 19:00 - 20:30

helyszín

Várkert Bazár (Ybl Miklós tér 2-6, Budapest, 1013)

300 éve született Mária Terézia!

Mária Terézia - galériaA BÁV alapítója, Mária Terézia 1717. május 13-án - 300 éve - született a bécsi Hofburg Császári palotában. Apja a Habsburg-házból származó VI. Károly német-római császár (német és cseh király), édesanyja Erzsébet Krisztina császárné és királyné a Welf-házból. Bár egyetlen fiútestvére még csecsemőként elhunyt, mivel Bajorország nem ismerte el a leányági örökösödést, ezért gyermekként a szokásos főhercegnői nevelést kapta. Történelmet, matematikát, nyelveket, táncot tanult, vadászni járt, azaz felkészítették arra, hogy házasságával majd megerősítsen egy politikai köteléket valamelyik fontos európai országgal. A történelem azonban máshogy alakította a sorsát.

Mária TeréziaHogyan lett Európa történelmének egyik legmeghatározóbb alakja ebből a 11 éves lányból? Milyen volt, mint feleség, aki annak ellenére, hogy politikai okokból adták Lotaringiai Ferenc herceghez, mégis élete végéig szerelmes volt férjébe? Hogyan alakította meg a Habsburg-Lotaringiai-házat? Milyen volt, mint édesanya, aki 16 gyermekéből hatot még életében elveszített? Milyen volt, mint uralkodó, aki számos reformjával vaskezűen uralkodott fél Európa felett, miközben gyakorlatilag végig várandós volt? Milyen volt, mint művészetpártoló, akinek az oktatás, az építészet, a festészet volt a gyengéje? Mit fednek fel róla lányaihoz, így pl. Marie Antoinette, francia királynéhoz írt személyes levelei?

Az esten nem a megszokott történelmi szempontok helyett egy szokatlan asszonyi sorsot mutatunk be. Megpróbáltatásokat és örömöket, amikhez egy császári palota szolgált díszletül.

Jöjjön el, és ismerje meg Mária Terézia egy másik arcát!

Az esemény fővédnöke: Mag. Elisabeth Ellison-Kramer őexcellenciája az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete.

Vendégeink lesznek:

  • Fónagy Zoltán történész, Történettudományi Intézet
  • Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Kertész Mónika, operaénekes
  • Kovács Patrícia, színművész
  • Tűzkő Péter, festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője

Házigazda: Juhász Anna

Jegyár: 1.500 Ft
Regisztráció: anna.irodalmiszalon<@>gmail.com
Jegyvásárlás: http://www.varkertbazar.hu/hu/jegyvasarlas-2
Helyszín: Várkert Bazár Rendezvényterem (Ybl Miklós tér 2-6, Budapest, 1013)
Tovább a Facebook eseményhez!