„Fényes Szolnok” kiállítás és vásár a BÁV Zrt. szervezésében

Fényes
időpont

2015. 06. 27. (Szombat) 10:00 -
2015. 08. 25. (Kedd) 18:00

helyszín

BÁV Aukciósház Apszisterme, 1052 Budapest, Bécsi utca 3.

A Szolnoki Művésztelep egyike hazánk legrégebbi, folyamatosan működő művészi csoportosulásinak. Már az 1848-49-es szabadságharctól kezdődően igen élénk művészeti élet vette kezdetét Szolnokon, köszönhető ez August von Pettenkofen osztrák festőnek és haditudósítónak, akit azért érkezett hazánkba, hogy megörökítse a forradalom eseményeit. Szolnokra is így jutott el, ahol azonban a táj hosszú évtizedekre elbűvölte és ott marasztalta. A Tisza és a Zagyva torkolatánál fekvő alföldi település ettől fogva egyre több osztrák és német festőt vonzott Magyarországra, illetve az ekkora már neves festők itthoni tevékenységére felfigyeltek a Párizsban dolgozó magyar művészek is. Így kapcsolódott a szolnoki kolónia előéletéhez például Deák-Ébner Lajos és Bihari Sándor, kiknek a művésztelephez köthető alkotásai szerepelnek a kiállítás anyagában.
Nemsokára széles körben elterjedt, hogy Szolnok és térsége kiváló helyszínt kínál mind a népi zsáner, mind a tájképfestés számára. Az egyre több ide áramló festőművész összefogásának eredményeképpen - a plein air művésztelepek megszületésének korszakában - 1902-ben magalapult a szolnoki művésztelep. Az első állandó tagok közül tárlatunkon megtekinthetőek többek közt Fényes Adolf, Vidovszky Béla, Zombory Lajos és Perlmutter Izsák alkotásai is. Fényes Adolf, a szolnoki művésztelep talán legnagyobb hatású tanára kiemelt helyet foglal el válogatásunkban, az egyes festői korszakait kiválóan fémjelző munkákra sikerült szert tennünk. Tanítványa, a Római Iskolához is köthető Aba-Novák Vilmos, valamint Basilides Barna és Mattioni Eszter is igen kvalitásos alkotásokkal képviselik a szolnoki művészek újabb generációját. Az 1930-as évektől a művésztelepen gyakran megforduló és az alföldi iskola stílusát követő Bényi László számos képpel szerepel a tárlaton. A 1936-1937-ben a szolnoki művésztelep vendégeként a vidéken dolgozó Biai-Föglein István nagyszerű Fényes Adolf portréját is sikerült az anyagba illeszteni. Válogatásunk egy igen érdekes színfoltját alkotják a szolnoki naiv festő, Kada István erős kolorittal rendelkező, paraszti életet megörökítő, részletgazdag zsánerképei.
A kiállításon mintegy 100 rendkívül kvalitásos alkotás tekinthető meg, melyek nagy része megvásárolható a tárlat ideje alatt.

Tárlatvezetés: 2015. július 1. szerda, 16.00 - Novoszádek Péter, művészettörténész
Helyszín: 1052 Budapest Bécsi utca 3. (megközelítés az ékszerüzleten keresztül)
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig