Aktuális aukciók

Tavaszi kamaraaukció 2018TAVASZI KAMARAAUKCIÓ

 

Árverés: 2018. március 28.  18.00 - Új időpont!
Kiállítás: 2018. március 17-26.
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

Korábbi aukcióink:

12. GRAFIKAI KAMARAAUKCIÓ

 

LEÜTÉSI LISTA!

Nem csupán gyűjtői, hanem befektetési szándékkal is érdemes ellátogatni a BÁV február 21-i grafikai aukciójára, ahol 150 év több mint 200 műalkotását válogatták össze az Aukciósház szakértői. A magyar grafikai piacot ugyanis kifejezetten alacsony árak jellemzik, holott hatalmas lehetőségek rejlenek ebben a műfajban. A kedvező áraknak köszönhetően a legnagyobb alkotók grafikáihoz is hozzájuthatunk akár néhány tízezer vagy százezer forintért, így a BÁV árverésén is többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kondor Béla, Kassák Lajos vagy éppen Maurer Dóra műveiért szállhatunk harcba.

A nemzetközi trendekkel összemérve és a hazai festmények árához képest is még mindig alacsony árfekvés jellemzi itthon a grafikákat, olyan híres művészek alkotásait vásárolhatjuk meg rendkívül kedvező áron, akiknek festményei a múzeumok falán lógnak vagy sok millió forintért kelnek el az árveréseken. Ugyanannak a művésznek a festménye és a grafikája között akár százszoros árkülönbség is lehet, így például míg egy Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István vagy Kádár Béla festményért több tízmillió forintot is ki kell fizetnünk, addig e művészek egy-egy szignált grafikájához akár százezer forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Relatív olcsósága és sokszínűsége miatt a grafikák vásárlásával azok is belekóstolhatnak a műgyűjtés világába, aki ezt eddig nem tették. Befektetési szempontból is érdemes megfontolni a műfajt, hiszen az egyedi és a sokszorosított grafikáknak külföldön hatalmas és pezsgő piaca van, és a szakértők szerint ez a tendencia várhatóan hazánkba is begyűrűzik 

Kiváló lehetőséget nyújt erre a BÁV február 21-i aukciójának rendkívül gazdag anyaga, amely a magyar és nemzetközi grafika 150 évének legjobbjait vonultatja fel. Az árverés nyitótétele három Aba-Novák Vilmos rézkarc lesz, amelyek közül a Nagybányai táj című közel 40 ezer forintról, míg a Zugliget című látványos alkotása 92 ezer forintról indul.

Aba-Novák Vilmos: Zugliget (1922) Rézkarc, papír 415 × 560 mm Jelezve jobbra lent: Aba-Novák 22. Jelezve balra lent: XIV. Kikiáltási ár: 75 000 Ft / € 250

Az árverés legdrágább tétele Kádár Béla szénrajza lesz, amelyre 550.000 forinttól lehet licitálni, de tusrajzának kikiáltási ára már csak 120.000 forint. A változatos technikákat felvonultató, több mint 200 tétel között megtaláljuk Mednyánszky László ceruzarajzait, Szőnyi István grafikáit, Kassák Lajos képarchitektúráit, a nemrég elhunyt Hencze Tamás akril kompozícióját, Szász Endre tusrajzait vagy éppen Molnár C. Pál fametszeteit is, és Farkasházy Miklós art deco pasztellképei is nagy érdeklődésre számíthatnak.

Kádár Béla: Anya gyermekével (1920-as évek első fele). Szén, papír 210 × 250 mm Kikiáltási ár: 550 000 Ft / € 1 833

Szintén kiemelkedőek a magyar grafika megújítójaként számon tartott Kondor Béla árverésen ritkán szereplő ceruzarajza, valamint hat rézkarca. Külön érdekesség, hogy a művész éppen a BÁV Aukciósházának épületben lakott és alkotott. A Hantai Simon jobbkezének tartott, Franciaországban élő és alkotó Major Kamill két grafikája ugyancsak kalapács alá kerül, közülük az egyik linómetszetet a New York-i városi vandalizmus primitív írástechnikája ihlette.

Az aukción a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának három rézkarca is szerepel, így többek között a híres Pompei-sorozat egy darabjára is licitálhatunk, igen kedvező kikiáltási árral. A nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek. Grafikai munkásságának pikantériája, hogy annak ellenére, hogy a Képzőművészeti Főiskolán 1961-ben túl merésznek tartott rézkarc-sorozatát nem fogadták el, és így diplomát sem kaphatott, máig a rézmetszetek mesterének tartják. Egykori alma matere a múlt év végén rendezett kiállítást a grafikáiból.

ÁRVERÉS: 2018. február 21., szerda, 18.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. február 12-19. (nyitva tartás: hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Kapcsolódó program: Bevezetés a művészi grafika formáiba

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

6. PLAKÁTAUKCIÓ

 

 

A LEÜTÉSI LISTA IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE!

Immár a 6. Plakátaukcióját rendezi meg január 24-én a BÁV. A 2018-as év első aukcióján az olyan sikerfilmek gyűjtői ritkaságnak számító plakátjaira licitálhatunk, mint Steven Spielberg Cápa, E.T és Meztelenek és bolondok című filmjéhez készült poszterek, egy a nemzetközi piacon is rendkívül keresett Audrey Hepburn plakát, vagy éppen a Pokoli torony, a Pillangó és a Solaris poszterei. A magyar filmek sem maradnak ki a sorból, így többek között a Tanú, a Pál utcai fiúk és a Szerelmesfilm plakátjáért is harcba szállhatunk. A válogatást különleges koncert-, kiállítás, reklám- és propagandaposzterek egészítik ki.

Az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető plakátok nemcsak a műfaj és a filmek rajongóinak lehetnek érdekesek, hanem azoknak is, akik a festményeknél alacsonyabb árú lakberendezési alternatívákat keresnek. További vonzerőt jelenthet, hogy az eredeti plakátok nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak. Éppen ezért a januári plakátaukcióra a BÁV szakértői igyekeztek olyan átfogó kollekciót összeállítani, amely ezeket az igényeket képes kielégíteni.

Az aukció legjelentősebb csoportját a filmplakátok alkotják. Közülük az egyik legizgalmasabb tétel Spielberg legendás Cápája lesz. Az Amerikában 43 éve bemutatott alkotás sokáig vezette a legnagyobb bevételt hozó filmek listáját. Érdekessége, hogy Magyarországon még a keleti blokk országaihoz képest is meglepően nagy késéssel, az amerikai bemutató után csaknem egy évtizeddel került a film a mozikba. Szokatlan módon megtartották az eredeti, 10 évvel korábban keletkezett amerikai plakáttervet, amely addigra már meghódította a világot. Spielberg másik klasszikusa az E. T. is képviselteti magát az árverésen, mégpedig Herpai Zoltán mesteri plakátjával, míg a rendező Meztelenek és bolondok című filmjéhez szintén az egyik legjobb magyar grafikus, Árendás József készített plakátot.

A magyar piacon viszonylag ritkán tűnnek fel Audrey Hepburn filmposzterek, és ha igen, akkor jellemzően igen magas áron kelnek el. Külföldön általában 1000 dollár fölötti összeget kérnek a gyűjtőktől egy-egy ilyen alkotásért, nem csupán az amerikai, hanem a más országokban született plakátokért is. A mostani aukción a Hogyan lopjunk egymilliót? című romantikus vígjáték plakátja kerül kalapács alá.

A különleges kínálat az eddig említetteken túl olyan alkotásokat is felvonultat, mint Görög Lajos festői szépségű Távol Afrikától plakátja, Herpai Zoltántól A légy vagy Felvidéki Andrástól a Pokoli torony. Szintén a filmrajongók falára kerülhet Alain Delon igéző tekintetével a Zsaru, Tarkovszkíj remekműve, a Solaris, illetve olyan modern klasszikusok, mint az Esőember, a Twin Peaks vagy az Amelie csodás élete plakátjai.

A magyar filmek közül kiemelkedik a Tanú eredeti plakátja, amely azért is számít ritkaságnak, mert a filmet, és így az azt népszerűsítő plakátot is betiltották az elkészülte után 10 évre. Más népszerű magyar filmek posztereire is érdemes lesz licitálni, így például a Pál utcai fiúk, a Keménykalap és krumpliorr vagy éppen a Szerelmesfilm plakátjára. Idén is erős a koncertplakátok felhozatala: a Rock térítő filmplakátja mellett a Faith No More, Alice Cooper, Komár László vagy a Bergendy zenekar fellépéseit hirdető alkotrásokat is vásárolhatunk.

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amelyekből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor hazai grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban a plakátművészet sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

ÁRVERÉS: 2018. január 24.  17.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. január 13-22. (nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

TÁRLATVEZETÉS a kiállításban: 2018. január 17. 17.30 - Badits Marcell, Plakátfiú, plakátgyűjtő

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

Korábbi aukcióink anyagát itt érheti el!