Aktuális aukciók

5. KORTÁRS AUKCIÓ - 2017. december 19.

 

kortárs aukció 2017December 19-én újra kortárs aukciót rendez a BÁV. Bár a hagyományos művészeti aukciókon eddig is szerepeltek kortárs festmények, de tematikus árverést 15 év után most tart először az Aukciósház, amelynek célja, hogy mind szélesebb gyűjtői és befektetői igényeket tudjon kiszolgálni. 

Az utóbbi évben több újdonsággal is jelentkezett a BÁV, így plakát-, óra- és fotóárverést is tartott annak érdekében, hogy az új gyűjtőgeneráció igényeit maradéktalanul ki tudja szolgálni. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani kortárs aukció megrendezése is, hiszen a nemzetközi és hazai trendek is azt mutatják, ez a műtárgycsoport gyűjtői és befektetési szempontból is egyre népszerűbb lesz.

A decemberi, több mint 120 alkotást felvonultató anyag széles válogatást ad a 60-as évektől egészen napjainkig. Az aukció során a jól ismert, emblematikus művek mellett több olyan alkotás is kalapács alá kerül, amelyek néhány évtized múlva főművekké válhatnak egy-egy életművön belül.  A kollekció összeállítói – néhány kiemelt tételt leszámítva – alacsony kikiáltási árakat határoztak meg annak érdekében, hogy minél szélesebb gyűjtői és befektetői kört tudjanak megszólítani. Ennek megfelelően a festmények jelentős része 100-200 ezer forintos árról indul.

A 60-as évek anyagából a Hincz Gyula titkos szerelmi viszonya ihlette nagyméretű aktot kell kiemelnünk, amely 1,2 millió forinttal az aukció egyik legmagasabb kikiáltási árról induló tétele lesz. A festmény párdarabja az őszi aukción 6,6 millió forintért kelt el. Szintén kiemelkedőek ebből az időszakból Molnár Sándor Dél című alkotása és Litkey György Szürreális kompozíciói.

A 80-as éveket többek között Lakner László, Szikora Tamás és Bak Imre művei képviselik, míg a 90-es és 2000-es éveket feLugossy László grafikái és több nagyméretű képe fémjelzik, köztük az egyik főműveként számon tartott Vonatra várva című alkotása. Ugyancsak a jól ismert művek közé tartozik Szépfalvi Ágnes Angolvörös és kékesszürke forgatás című, számos alkalommal publikált és kiállított képe, valamint Kósa János, Kinga az Uffiziben című olajfestménye. A szürreális vonalból ef Zámbó István műveit, illetve Bada Dada karácsonyi hangulatú, Pingvin labdázik holdtöltekor a rókával című grafikáját kell megemlíteni.

A fiatal generáció tagjai közül a 90-es évek figuratív festészetének egyik fontos alakja Filp Csaba, akinek több csendélete is szerepel majd az árverésen. Ugyancsak ki kell emelni Radák Eszter, Földi Péter és Bukta Imre vegyes technikával készült képeit, akiknek a művei több közgyűjteményben is megtalálhatóak, a műkereskedelemben azonban viszonylag ritkán fordulnak elő. A különlegességek között Haraszty István kinematikus szobra. Szikora Tamás Egy plusz három című alkotása is sok licitálót vonzhat.

KIÁLLÍTÁS: 2017. december 9-16. (BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.), nyitva tartás: minden nap 10-19 óráig
ÁRVERÉS: 2017. december 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

94. ÉKSZERAUKCIÓ, 3. KARÁCSONYI MŰTÁRGYAUKCIÓ - 2017. december 5-6.

LEÜTÉSI LISTA INNEN TÖLTHETŐ LE!

Karácsonyi ékszer és műtárgyNagyértékű briliánsgyűrűk és különleges gyöngyök mellett gazdag retrókollekcióval, míves kidolgozású asztali ezüsttárgyakkal és gyűjtők fokozott érdeklődésére számot tartó kerámiákkal várja a BÁV a különlegességek iránt rajongókat és a befektetőket hagyományos karácsonyi aukcióján december 5-6-án a MOM Kulturális Központban.

A december 5-i ékszernap a drágakövek és a gyémántok jegyében telik a BÁV-nál: az árverés szenzációja két rendkívül értékes briliánssal ékesített gyűrű lesz. A magyar piacon igazi ritkaságnak számító, 4 és 4,8 karátos kövekkel díszített szoliter gyűrűkre 4,5 és 6,5 millió forinttól lehet majd licitálni. Az sem fog csalódni, aki az 1-2 karátos gyűrűket választaná, vagy az évek óta töretlenül divatos színes drágakövekkel díszített ékszereket, , ezekből szintén széles választék várja az érdeklődőket.

A gyöngyök végig kísérik egy nő életét, bármihez és bármilyen alkalomból viselhetők, így nem csoda, hogy az őszi aukció kedvencei is az újra reneszánszukat élő gyöngyös ékszerek voltak. A karácsonyi anyagban a klasszikustól a modernig, a fehér tengeri változattól az ezüst vagy éppen pávaszínű tahiti gyöngyig lehet válogatni közülük.

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a retró vagy retró hatású ékszerek is, amelyekből figyelemreméltó kollekciót állítottak össze a BÁV szakértői. A harmincas-negyvenes évek ékszerei a háborús évek drágakő és ezüsthiánya miatt a sárga-, fehér- és rozéarany párosítással játszottak. A hippikorszakot idéző nagy medálos, virágmotívumos darabok mellett olyan értékes anyagokból, igényes kidolgozással készült alkotásokat is találhatunk, amelyek napjainkban új funkcióval térnek vissza a divatba. A retró luxuskategóriájában egy lenyűgöző nyakékre is licitálhatunk: a nyolcvanas években a Créations Boris Company által készített nyakéken 146 rubint (18,86 karát) és 268 briliánst (10,62) párosítottak arannyal és ónixszal, amely 2,95 millió forintos kikiáltási áron kerül árverésre.

Ugyanebben a kategóriában a letisztult formavilágú és kortalan skandináv dizájn is képviselteti magát a svéd Alton cég fehérarany ékszergarnitúrájával. Az alkotás 900 ezer forintos kikiáltási árról indul, és ahogy a nyolcvanas években, úgy most is modernnek számít.

A férfiakra is gondoltak a karácsonyi kollekció összeállítói: különleges ajándék lehet számukra a Brad Pritt által a Damianinak tervezett gyűrű, vagy a feltűnő ékszereket kedvelőknek szánt nagyméretű, 344 briliánssal díszített fehérarany kereszt. Ugyancsak ide tartoznak a használati és gyűjtői igényeket egyaránt kielégítő mandzsettagombok. A mesteri kidolgozású darabok között egy igazi ritkaság is szerepel: a több mint 100 éves kézelőgombokba speciális technikával térhatású kutyaportrékat festettek.

Karácsonyi műtárgyakAz ékszerek mellett változatos és izgalmas asztali ezüstkínálat is várja a licitálókat december 6-án. A mívesen kidolgozott ezüsttálak, kiöntők, szószosedények, evőeszközök, gyertyatartók, gyümölcsöstálak és asztali csengők egytől egyig az ünnepi asztal díszei lehetnek. Mellettük olyan különlegességek is megdobbantják a gyűjtők szívét, mint a finom szépségű art deco kézitükör, az 1900 körül készült ezüst babacsörgő vagy éppen a biedermeier tűtartó. A kollekció legkiemelkedőbb darabjai az 1890-es évekből származó, aprólékosan kidolgozott, nagy méretű Viktoriánus borhűtő, az 1880-as évekből származó bécsi historizáló, illetve az egy évtizeddel későbbre datálható, XVI. Lajos stílusában készült aranyozott ezüst kandeláberpárok, de egy ezüstbordűrrel díszített, fekete fakeretes bécsi biedermeier asztali tükörrel is meglephetjük valamelyik szerettünket a karácsonyfa alatt.

A kerámiaanyagnál a gazdag szecessziós Zsolnay kínálatból biztosan nagy érdeklődésre számíthat egy ritka Boszorkány szobor, amely csak néhány példányban készült a gyár fénykorában. Ugyancsak figyelemreméltó Gorka Géza, Gorka Lívia, Gádor István modern kerámiái mellett Horváth Márton gyönyörű üvegvázája, amelyek mind értékálló ajándékok lehetnek.

KIÁLLÍTÁS: 2017. november 25. – december 3. (BÁV Aukciósház, 1052 Budapest, Bécsi u. 1.)
ÁRVERÉS: 2017. december 5. (ékszerek és órák) és december 6. (ezüst tárgyak, műtárgyak és kerámiák) 17:00
HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Kapcsolódó program: Mesélnek a műkincsek: Kalandozás a drágakövek világában - 2017. november 28. 17.00

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora<@>bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

 

Korábbi aukciónk:

71. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2017. november 14-15.

ELŐZETES LEÜTÉSI LISTA LETÖLTHETŐ INNEN!

 

Valódi művészeti ritkaságok kerülnek kalapács alá a BÁV őszi aukcióján. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál lappangó festményei mellett számos remekmű található a műtárgykollekcióban is. A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel.

A 71. Művészeti aukciónk szenzációja a modern magyar festőművészet egyik vezéralakjának, Rippl-Rónai Józsefnek kedvelt kukoricás korszakából származó Aratók című képe. A festmény a századelő legnagyobb magyar műgyűjtőjének, Nemes Marcellnek a kollekciójából származik. A híres mecénás szoros baráti kapcsolatban állt a festővel, és legnagyobb gyűjtőjeként 82 alkotását tudhatta magáénak. A kép utoljára a 30-as évek elején, a hagyatéki árverésen tűnt fel. Tovább a teljes tanulmányra!

ABAA festménynap egyik remekműve Aba-Novák Vilmos sokáig lappangó Almaszedő gyerekek című, igazi színorgiát felvonultató olajfestménye. A nagyméretű képet utoljára a Magyar Nemzeti Galéria 1962-es kiállításán láthatta a nagyközönség, de ahogy Bellák Gábor, művészettörténész fogalmazott a képpel kapcsolatban (a teljes tanulmány itt):

„ötven év után viszontlátva a művet, be kell látnunk, hogy a remekművek soha nincsenek elfeledve.”

Az árverésen licitálhatnak Iványi Grünwald Béla régóta keresett alkotására, ami a híres Villa Borghese kertjében található madárházat ábrázolja. A művész római korszakából alig ismerünk a jelen képhez fogható reprezentatív és kvalitásos alkotást. Értékét jól mutatja, hogy Rákosi Jenő kivételes ízléssel összeállított gyűjteményéből származik. Tovább a teljes tanulmányra!

Az árverés legmagasabb kikiáltási árról, 32 millió forintról induló tétele Gulácsy Lajos Vízió című egyik főműve. A szimbolizmus mesterét az álmok és látomások világa inspirálta.

Festmények - 71.A különlegességeknek azonban itt még nincs vége. Igazi művészettörténeti csemegének számít Szinyei Merse Pál: Facsoport mező című festménye. A képet a Szinyei nagymonográfia még a kérdéses tételek közé sorolta, hiszen csak egy fekete-fehér, kisméretű fényképről volt ismert. A BÁV szakértői a közelmúltban beazonosították a képet, így minden kétséget kizáróan ez az eddig lappangó alkotás került elő, ami a Majális festőjének müncheni korszakából, az elveszettnek hitt tájképei közül az egyetlen ismert példány.

A tavaszi aukció szenzációjának számított Diyarbakirli Tahsin 56,4 millió forintért elkelt, Isztambult ábrázoló alkotása, ezzel megdöntve korábbi életmű rekordját is. Törökország egyik legismertebb festője évekig élt Magyarországon feleségével, így a rekordleütés után várható volt, hogy több festménye is előkerül. Az őszi aukción két alkotása is ismét nagy nemzetközi érdeklődésre számíthat, ezek közül az Ortaköy-mecsetet ábrázoló képe 2 millió forintos kikiáltási árról indul majd.

A gazdag aukciós anyag egyik érdekessége Tornai Gyula, a 19. századi orientalista festészet legismertebb alakjának főműve. A számos alkalommal reprodukált és kiállított Gondolataim (Én és a gondolataim),  című önportré, a művész személyes gyűjteményében, az eladni nem kívánt képek között szerepelt. A hagyatéki árverés után 90 évvel kerül ismét a reflektorfénybe. Tovább a teljes tanulmányra!

Hincz Gyula egy nagyméretű festménye is kalapács alá kerül az őszi aukción, amit egy 10 évig tartó titkos szerelmi viszony ihletett. A kapcsolatot, és az ennek nyomán készült képeket a közelmúltban fedezték fel a BÁV szakértői. Az árverés jótékonysági tétele is egy Hincz-alkotás lesz. A BÁV immár hagyományosan a művészeti nevelés és a kortárs művészet megsegítésére A tehetség allegóriája című alkotás bevételét a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány támogatására ajánlja fel. További információk a jótékonysági tételről!

De nemcsak a festmények között találhatnak ritkaságokat a gyűjtők, rengeteg különlegesség vár rájuk a műtárgykollekcióban is. Az egyik a magyar műkereskedelemben ezidáig egyedülálló vadászkürt, amely Kállay Gergely alispánnak készült. A rendkívül részletgazdag, vadászjelenetekkel és versekkel díszített kürt Horogh Dávid, a kor egyik leghíresebb rézmetszőjének és egyben a kor leghírhedtebb pénzhamisítójának alkotása. Ezt a mesterművet is éppen egyik börtönbüntetése alatt készítette 1836-ban.

 

Műtárgyak - 71.Az őszi aukció lenyűgöző üveganyagot vonultat fel. Többek között egy kivételes, 73 db-os Lobmeyr barokk pohárkészlet, de a szecessziós Gallé, Daum, Loetz darabok mellett a magyar piacon igazi unikumnak számító nagyméretű Tiffany váza, valamint számos art deco Moser üvegtárgy is szerepel.

A mindig erős Zsolnay-kollekciót ősszel a burjánzó szecesszió és a keleti ihletésű darabok uralják. Árverésre kerül egy Sikorskiné Zsolnay Júlia által tervezett és készített art deco díszváza is. Az egykori mintadarabra, a művész a szignója mellet a kivitelezés színkódjait, azaz elkészítés „receptjét” is felírta. Szintén a japán művészet ihlette az Apáti Abt Sándor tervei alapján készült grés virágtartó edényt. A megnyerő szépségű darab 1,9 millió forintról indul.

A műtárgynap szenzációja minden bizonnyal az Esterházy-család címerével díszített kollekció lesz. Árverésre kerül két üvegpohár, egy vörös márványból faragott címer, valamint két aranyozott, a markolatán cápabőrrel borított párbajkard is.

A megszokottan széles asztali ezüstkínálat pazar garnitúrákat, kínálótálakat, cukordobozokat, gyertyatartókat és más használati tárgyakat is találhatnak. Igazi kultúrtörténeti ritkaságnak számít a kínai sárkányos shaker, amit 1890 körül, európai exportra készített a kor egyik kiemelkedő mestere. A gyűjtők között látványos licitharcra számíthat egy 1800 körülről származó lőcsei empire boroskanna is.

Ékszerek - 71.A BÁV szakértői az ékszerkollekció összeállításánál már gondoltak a közelgő karácsonyra is. A nagyméretű briliánsokkal díszített nyakékek, fülbevalók és szoliter gyűrűk mellett idén a színes drágaköves zafír, smaragd, sőt a világ egyik legritkább drágakövének számító, tanzanittal ékített ékszerek széles választékára lehet licitálni. A drágaköveknél az örök sláger a gyöngy, most számos különleges darabbal, többek között egy nagyméretű tahiti gyöngysorral képviselteti magát. A klasszikus ékszerek közül egy szecessziós, leveles, bimbós, összesen közel 5 karátnyi briliánssal ékített nyakék emelkedik ki. A szakértők számos modern ékszerrel is készültek, köztük egy 87 briliánssal (összesen 8,5 ct) és déltengeri gyönggyel ékített nyakékkel, ami 2 millió forintról indul majd. Az ékszernap legdrágább tétele mégis egy fehérarany, fekete ródiummal, 268 briliánssal ékített luxus ékszergarnitúra lesz 3,5 millió forintos kikiáltási árral.

A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel. Az így induló ékszer illetve festmény licitje rendhagyó módon lefele indul el, érdeklődő esetén pedig ismét emelkedni kezd.

SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEK:
2017. november 4. és 11., szombat 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
2017. november 4. és 11., szombat 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása
2017.november 4. és 11., szombat  17 órától: A festmények szakmai bemutatása

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki New Yorkba! További információk!

Van az az ékszer!KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNY:
VAN AZ AZ ÉKSZER! - Művészeti est a New York Kávéházban november 6-án
Tudta, hogy a gyöngyöt már egy farmerrel is fel lehet venni? Nem számít súlyos stílushibának, ha valaki arany- és ezüstékszert egyszerre visel?
Az ékszerviselési trendek sokat változtak az utóbbi években. Bár a mindent mindennel szabály már itt is egyre inkább érvényesül, a New York Kávéházban annak járunk utána vendégeinkkel, hogy milyen a 21. századi nő fegyvertára, és hogyan is használhatja azt stílusosan!
Vendégeink:
   - Gubás Gabriella, színművész
   - Kiss Tibor, divattervező, Je Suis Belle
   - Kovácsné Racskó Szilvia, ékszerszakértő, BÁV Aukciósház
   - László Krisztina, főszerkesztő, Marie Claire
    Háziasszony: Juhász Anna
További információkért, kérjük, kattintson ide!

JÓTÉKONYSÁG: A BÁV minden művészeti aukciója alkalmával egy jótékonysági tétel árverésre bocsájtásával segíti a tehetséggondozást! Licitáljon a felkínált grafikai alkotásra, hiszen íg y nem csak Hincz Gyula művével, hanem a segítség örömével is
gazdagabb lehet! A BÁV, lemondva jutalékáról, a teljes összeggel a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány tehetséggondozási
programját támogatja.

KIÁLLÍTÁS: 2017. november 4–12. (BÁV Aukciósház, 1052 Budapest, Bécsi u. 1.)
ÁRVERÉS: 2017. november 14–15. 17:00
AZ AUKCIÓ HELYSZÍNE: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora<@>bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

Előző aukcióink:

 

 

ÓRAAUKCIÓ - 2017. október 31. 16.00

Óraaukció kiemeltBár a BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak az órakülönlegességek, az egyre élénkülő érdeklődés miatt októberben önálló Óraaukcióval is várja a cég az órakedvelőket. Az árverés több mint 130 tétele a luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon keresztül egészen a gyűjtői darabokig vonultatja fel a legnagyobb márkákat, mint pl. a Breguet, Rolex, Omega, Glashütte Original, az IWC vagy TAG Heuer.

A BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak órakülönlegességek, a növekvő kereslet és érdeklődés miatt azonban most először önálló óraaukcióval jelentkezik októberben a cég. Az órák népszerűsége abban rejlik, hogy ez az egyike azon kevés műtárgytípusoknak, amelyeket nem vitrinben őrzünk. Amellett, hogy nap mint nap viselhetjük, kifejezhetjük vele egyéniségünket, gyűjthetjük, sőt tovább is örökíthetjük. Ráadásul ha körültekintően választunk, nagyszerű befektetésnek is bizonyulnak.

Az első Óraakció összeállításánál a szakértők törekedtek arra, hogy a különböző korosztályokhoz, stílusokhoz  és pénztárcákhoz alkalmazkodó kollekciót állítsanak össze.

A régi órák gyűjtőinek számos zsebóra ritkaság mellett az aukció legrégebbi tételével, egy 1800-as évek elejéről származó arany zsebórával készültek a szakértők. A tökéletesen működő szerkezetet két, harangot ütő, aprólékosan kidolgozott angyal teszi különlegessé.

Nem véletlen, hogy a Breguet adja az aukció legmagasabb kikiáltási árú darabját. Az 1775-ben alapított francia cég az európai királyi családok kedvenc beszállítója volt, és mind a mai napig őrzik az egyedi, kézi megmunkálással készülő díszítési hagyományaikat. A most kikiáltásra kerülő Classique Extra-Flat fehérarany karórájuk letisztult eleganciájával és végletekig precíz szerkezetével mutatja, hogy a márka a 21. században is hű maradt a nevéhez.

A nagy klasszikusok között meg kell említenünk a Patek Philippe-t is. Ehhez a márkához is koronás megrendelők, egyedülálló technikai megoldások és számtalan aukciós rekord fűződik. Gyűjtőknek szánt arany frakkórájuk mellett az először 1999-ben megjelent, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő modern klasszikusra, a Twenty-4 modellre is licitálhatnak 1,45 millió forinttól.

A kollekció bővelkedik a különleges, limitált kiadású órákban is. Ilyen a híres Hamilton Ventura karóra, amit Elvis Presley tett híressé. Először 1957-ben dobták a piacra, és Elvis nemcsak filmjeiben, de a magánéletben is szívesen viselte. A 21. században az ikonikus designt újraalkották tiszteletére, ennek a limitált sorozatnak egy darabja kerül most árverésre, 190.000 Ft-os kikiáltási áron. A sporttörténelem egy különleges ereklyéjére is licitálhatnak az aukción. A svájci Valory Real Madrid karórát valószínűleg csak illusztris rajongóknak és játékosoknak ajándékozta a klub a 60-as években, éppen akkor, amikor Puskás Öcsi is a „Blancok” csapatát erősítette. 

A legnagyobb svájci óracégek neve mindig is összefonódott a sporttal és a tudománnyal, hiszen az emberi teljesítmények ezen határterületei nem csupán pontosságot, de a lehető legnagyobb precizitással elkészített szerkezeteket is megkívánnak. Az Omega Speedmaster Moonwatch modellje például azzal lett híres, hogy ott volt az első Holdra szállásnál. A Seamaster sorozat darabjai az aktív, elegáns férfiak kiegészítői, nem véletlenül ez a 007-es ügynök kedvenc modellje. Az extrém órákról itt olvashat többet!

Bond másik kedvelt óramárkája a Rolex, amelyből rögtön három tétel is kalapács alá kerül az óraaukción. Az IWC legendás modellje a Portugieser, a sorozatból most a Chronograph Automatic modell kerül aukcióra 1,9 millió forintos kikiáltási áron, de licitálhatnak a Big Pilot vagy a Da Vinci Vintage karórájukra is. A 19. század végén alapított Breitling neve sokáig egyet jelentett a pilótaórákkal. Az aukción többek között egy különleges Breitling for Bentley Flying B férfi arany karórával találkozhatnak az érdeklődők, amely már a Bentley autós céggel való együttműködés eredménye. Ennél a típusnál az angol eleganciát vegyítették a svájci precizitással. 

A luxus karórák piacán egyeduralkodónak tűnő svájci órakészítő cégek mellett talán az egyik leghíresebb a német Glashütte Original. Exkluzív luxusórái közül többet is beválogattak a szakértők, ezek közül kiemelkedik a Senator Calendar Week férfi arany karóra, amely 2,1 milliós kikiáltási árával az árverés egyik legdrágább tételének ígérkezik. Feltétlenül meg kell említenünk a Hublot márkát, amit alig 40 éve alapítottak, és mára már a Louis Vuitton cégbirodalom tagja. A jellegzetes kaucsuk szíjas, hajóablak alakú, Big Bang modell a luxusórák egyik legnépszerűbb modellje. Az ékszerórák kedvelői válogathatnak a Versace, Bulgari, Jaeger Le Coultre vagy éppen az Ebel modelljei között.

KIÁLLÍTÁS: 2017. október 14-28. (Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi utca 3., nyitva tartás: hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)

ÁRVERÉS: 2017. október 31. 16 órától (Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Kapcsolódó program:

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva<@>bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

FOTÓAUKCIÓ - 2017. október 31.

Kiemelt képek a fotóaukciórólA magyar fotográfia színe-javát felvonultató, egyedülálló fotóaukcióval készül a BÁV október végén.

A BÁV régóta dédelgetett tervét váltja valóra október végi fotóaukciójával, ami a sokszínű magyar fotóművészet történetéből ad merítést. Az árverést egy hosszas válogatás előzte meg, melynek során egy olyan kollekció állt össze, ami egyszerre mutatja be a külföldön híressé vált, és az itthon méltánytalanul hanyagolt, de világszínvonalú magyar fotográfusok kiemelkedő alkotásait. Az aukciós anyagban egyaránt felfedezhetnek mára már ikonikussá vált, és eddig még kevésbé ismert főműveket is.

 

A kollekcióban a világhírű nevek mellett, a mai „nagy öregek” és a feltörekvő fiatal fotográfusok egyaránt képviselik magukat. Az egyedülálló válogatás során a szakmai zsűri a művészek által legjobbnak ítélt munkákból válogatott, mégpedig anonim módon. A gazdag anyag feldolgozása során - a szigorú szakmai szempontok mellett - végig szem előtt tartották azt is, hogy olyan szerethető alkotások kerüljenek az aukcióra, melyek bármely otthon vagy iroda díszévé válhatnak.

Az árverésre és az azt megelőző kiállításra 83 magyar fényképész, több mint 200 alkotása kerül. Ezek között szerepelnek olyan magyar származású, külföldön híressé vált fotósok, mint pl. André Kertész, Lucien Hervé, Ata Kandó, Suzanne Szász, Francis Haar, Paul Almásy. Ezeknek az ikonikus fotográfusoknak az alkotásai már ma is meglehetősen magas összegekért cserélnek gazdát külföldi aukciókon. De amíg André Kertész Mondrian pipájáról és szemüvegéről készült fotója 383 124 euróért (kb. 118 768 000 Ft) cserélt gazdát a Sotheby’s Aukciósháznál 2005-ben, itthon még mindig jóval a nemzetközi, sőt akár a közép- és kelet európai országok árképzése alatt vásárolhatnak világszínvonalú fotókat. Éppen emiatt a nemzetközi tendenciákat figyelembe véve, ez az egyik legígéretesebb befektetési lehetőség a mai műtárgypiacon. 

André Kertész, világhírű magyar fotográfus elismertségét, a kiemelkedő aukciós leütések mellett, jól szemlélteti az a jelentős fotógyűjtemény, amit nem más, mint Elton John tudhat a magáénak. Az ebben szereplő számos Kertész-kép közül a zenész, a „Víz alatt úszó” címűt tartja a 20. század legfontosabb fotójának. Az aukcióra eddig még nem látott Kálvin téri életképével, és két különleges csendéletével készülünk.

Árverésre kerül Lucien Hervé (eredeti nevén Elkán László) egy egyedülálló Breuer Marcell portréja is, ami egy, a világhírű építészről készült kevés portréknak, ami ráadásul az általa tervezett épület előtt készült. Hervé olyan építészóriás pályáját dokumentálta végig, mint Alvar Aalto, de gyakran nevezik Le Corbusier „házi fényképészének” is. A nagy nevek között szerepel a most szeptemberben, 104 éves korában elhunyt, legidősebb magyar fotóművész, Ata Kandó is. Neki a világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg, két ilyen különleges képe szerepel majd az aukción is. Az utazási fotók közül kiemelkednek még Paul Almásy hindu istentisztelete és nigériai életképei is. Kalapács alá kerül többek között a világ egyik legjobb gyermekfényképészének tartott Suzanne Szász játszótéri fotója és Francis Haar őrségben álló náci katonáját megjelenítő erőteljes alkotása is (jobbra).

Hervé, Lucien, Breuer Marcell (1952), 15,8 × 19 cm. vintage, zselatinos ezüst nagyítás, jelzés nélkül, kikiáltási ára: 140 000 Ft | € 467

Mitől egyedi egy fénykép?

Bár már az analógról készült nagyítások is tekinthetők sokszorosított eljárásnak, az egyediséget a digitális fotográfia megjelenésével, ahogy a sokszorosított grafikáknál, a limitált szériák adják. A fotósok alkotásaikat egy általuk előre meghatározott sorozatszámban és méretben nyomtatják vagy felügyeletükkel nyomtattatják. Ezután feljegyzik a képre a sorszámot (pl. 1/5) és szignózzák a képet. A képről a teljes sorozat nyomtatása után nem készül további nyomat. A már eltávozott művészektől, jellemzően a hozzátartozók vagy baráti ajándékozások révén bekerült alkotások, a már meglévő nagyítások kerülnek az árverésre. Ezek általában szignált és/vagy hagyatéki pecséttel ellátott alkotások. Ezek, a művész életében, és az kép készítésének időszakában készült nagyítások a legértékesebb, ún. vintage fotók.

Az élő klasszikusok között meg kell említeni Chochol Károlyt nagyszerű budapesti fotóival; Féner Tamást, akinek szakmai munkásságát egy zsidó témájú sorozatának részletein és legújabb képein keresztül követhetjük végig. A magyar aktfényképezés nagyjai is felsorakoztatják legszebb alkotásaikat: Jung Zseni igen keresett festői alkotásai mellett Módos Gábor lírai aktjai is megjelennek. Olyan, mára már ikonikusnak számító képeket is elhoztunk, mint Török László Családja, Bánkúti András moszkvai fotója, az Alkony. A portrék közül külön meg kell említeni Tóth György Yoko Onoról készült képeit, illetve Vámos László ritka Kodály Zoltán portréit.

Bánkuti András: Alkony (Moszkva, 1989/2017) 70 × 100 cm digitális print, Hanemühle Baryta papíron, 7/25 példány, kikiáltási ára: 240 000 Ft | € 800

A feltörekvő fiatal nemzedék tagja például Fazekas István. A HVG fotóriportereként dolgozó Fazekas az aukción többek között egy Csányi Vilmos etológusról készült portréjával szerepel, akit kedvenc kutyája, Jeromos szemén „keresztül” láthatunk. Itt lesznek Erdélyi Gábor, Gáti György és Kasza Gábor lehengerlő fotói is. A kollekció változatos témái között ugyanúgy helyet kapnak a természetfotók így pl. Balázs Attila tiszai árról készült megrázó alkotása. A mindennapi életképek között Benkő Imre Roosevelt tere vagy Nicky Almásy és Révész Tamás épületfotói is láthatók. Olyan zseniális porték, mint az Amerikában sokszorosan díjazott Papp Elek felejthetetlen képe Az út vége, mestere Tóth István, Nehéz út volt című alkotása, vagy Gordon Eszter rendhagyó Cserhalmi-portréja is. Bőven akadnak igazi történelmi kordokumentumok is, mint Stalter György 80-as évek magyar valóságáról készült megkapó képei.

Kasza Gábor: Y (részlet a sorozatból), 80 × 100 cm, giclée print, 3/6+AP példány, kikiáltási ára: 300 000 Ft | € 1 000

Érdemes nem csupán témák, hanem egyedi technikák tekintetében is körülnézni a kiállításon, hiszen pl. Dobos Sándor illesztett panorámái, Fejér Ernő csendéletei vagy Cseri László megnyújtott nőalakjai is izgalmas csemegének ígérkeznek.

KIÁLLÍTÁS: 2017. október 14-28. (Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi utca 3., nyitva tartás: hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
ÁRVERÉS: 2017. október 31. 18 órától (Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Kapcsolódó programok:

A fotó is műtárgy! Előadássorozat a Mai Manó Házban!

2017. október 2. 17:30
Magyar képek - Bánkúti András, fotóművész

2017. október 9. 17:30
Nyomasztó szép örökségünk – a magyar fényképezés közelmúltja - Szarka Klára, fotótörténész

2017. október 16. 17:30
A műkereskedelem diszkrét bája, avagy a fotó is műtárgy - Bodnár János, szakíró Bővebb információ ide kattintva az eseménynél!

Illusztráció jobbra: Benkő Imre: Roosevelt tér (Budapest, 2000), 40 x 50 cm, zselatinos ezüst nagyítás, Ilford Galéria papír, 4/10 kópia

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

Korábbi aukcióink:

5. Plakátaukció - 2017. szeptember 19. 17.00

5. Plakátaukció kiemeltek

Jubileumi, 5. Plakátaukcióját rendezi idén ősszel a BÁV. A különleges alkalmat a különleges filmplakátok mellett a kínálat bővülésével is megünneplik, első alkalommal lesznek ugyanis elérhetők propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is az árverésen.

Idén ősszel immár ötödik alkalommal rendezi meg a BÁV plakátaukcióját, amelynek legjobban várt tétele minden bizonnyal Herpai Zoltán legendás, nemzetközi szinten is keresett King Kong plakátja lesz, de Bruce Lee egyik legismertebb filmje, A sárkány közbelép vagy Coppola Keresztapájának posztere is nagy érdeklődésre tart számot.

Az aukció egyik ritkasága idén Merczel Péter Kémek a sasfészekben plakátja. Érdemes lesz licitálni , Felvidéki András, Bosszúvágy Charles Bronsont ábrázoló, de emellett is világsztárokkal telezsúfolt film plakátjára, vagy a Szikszai-Boros páros Godzillájára is.  Kemény György több műve közül is válogathatnak a gyűjtők, ezekből talán a legismertebb a Chaplin kölyök…  A jellemzően igen kedvező, néhány tízezer forintos kikiáltási árú tételek közül Sátori Lipót az Admiral bárnak készült mesteri plakátja emelkedik ki, erre 165.000 Ft-tól lehet majd licitálni.

A külföldi filmek, mint a Volt egyszer egy Amerika vagy Fellini A bikaborjak című filmjéhez készült eredeti alkotások mellett, a világhírű magyar grafikusok egyedi értelmezései is nagyszámban felvonulnak. Ilyen például Helényi Tibor több műve is, ő A Jedi visszatér egy kisméretű plakátjával, a Ben Hurral és Roman Polanski Macbethjéhez készített alkotásával képviseli magát a kínálatban.

A magyar filmek közül most is nagy lesz a választék. Jancsó Miklós négy filmplakáttal is szerepel, de nem hiányozhatnak Gothár Péter, Sándor Pál, Tímár Péter vagy éppen Fábri Zoltán olyan kultuszfilmjei sem, mint a Megáll az idő, Régi idők focija, Csinibaba vagy A körhinta.

Az árverés kínálata eltér az eddigiektől abban, hogy most igen erős lesz a felhozatal a zenés- és koncertfilmekből. Árverésre kerül az Illés egy dedikált plakátja Szyksznian Wandától, de lesz LGT, Abba, a Madonna főszereplésével készült Kétségbeesve keresem Susant vagy éppen a legendás Queen Budapesten is.

5. Plakátaukció propagandaA másik különlegessége az aukciónak, hogy nem csupán formátumukban rendhagyó, ún. rácsplakátok kerülnek árverésre, de propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is megjelennek a kollekcióban. Ezekkel, az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető alkotásokkal nem csupán a filmrajongóknak, de az olcsóbb lakberendezési alternatívákat keresőknek szeretne kedvezni a BÁV. Az eredeti plakátok ugyanis nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

KIÁLLÍTÁS: 2017. szeptember 9–16. (hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
TÁRLATVEZETÉS: 2017. szeptember 13. 17.30 MIlyen a jó plakát? - Badits Marcell, plakátgyűjtő
ÁRVERÉS: 2017. szeptember 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.