Aktuális aukciók

Következő aukciónk:

3. ÓRAAUKCIÓ

Felvétel vége: 2019. augusztus 30.
Kiállítás: 2019. október 12-20., hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig
A kiállítás helyszíne: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)
Árverés: 2019.október 21. hétfő, 18:00
Az árverés helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS LAPOZHATÓ KATALÓGUS: WWW.BAVAUKCIO.HU

 

Korábbi aukcióink:

74. MŰVÉSZETI AUKCIÓ

A LEÜTÉSI LISTA INNEN TÖLTHETŐ LE!

 

A BÁV tavaszi aukcióján rendhagyóan a festmények és a műtárgyak kerülnek először Gundel Takács Gábor kalapácsa alá május 14-én a MOM Kulturális Központban. A festményanyag leginkább várt tétele Munkácsy Mihály egy korai, sokat publikált festménye, A bogrács, amely 24 millió forintos kikiáltási árról indul. A képet maga a festő ajándékozta a Rókus Kórház szemorvosának, dr Hischler Pálnak, aki kigyógyította őt súlyos szembetegségéből, ezzel pedig egyben lehetővé tette, a pályája legelején járó művésznek, hogy kiteljesítse festői karrierjét, azaz egy igazi sorsdöntő alkotásnak is tekinthetjük.

Mindemellett a kollekció bővelkedik a nagy klasszikusokban mint Vaszary János, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Zichy Mihály, Színyei Merse Pál, Márffy Ödön, de a modern festők alkotásai sem maradhattak ki a válogatásból. Nézze meg festményszakértőink kedvenceit!

A mesterművekben gazdag műtárgyanyagból még kiemelni is igen nehéz. Talán a legirigyeltebb helyzetben a Zsolnay-gyűjtők lesznek, hiszen számukra egy nagyméretű, kígyókkal és virágokkal díszített virágtartóval készülnek a szakértők. A 8 millió forintról induló eozinmázas ritkaság eredetileg egy szalonba vagy télikertbe készülhetett. Többek között két olyan mintadarab is szerepel majd a kollekcióban, amelyeken nem csupán szignóját helyezte el Zsolnay Júlia, de a kivitelezéshez szükséges színkódokat is feljegyezte rajtuk. Nézze meg műtárgyszakértőink kedvenceit!

A május 15-ei ékszeranyagban a brilles és a színes drágaköves darabok kerülnek túlsúlyba. A szakértők az olyan nagy márkák, mint a Cartier, Baraka, Bulgari, Roberto Coin jól kombinálható darabjai mellett egyedi különlegességeket is felvonultatnak. Ilyen az a 70 nagyméretű jádekövet és 10 karátnyi brilliánst tartalmazó platina ékszerkollekció, amely biztos, hogy komoly nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat. Sok hölgy szívét megdobogtatja majd az a tenyérnyi nagyságú, 11 karátnyi briliánssal, 8 karátnyi smaragddal, 10 karátnyi rubinnal és még további ametisztekkel ékített virágcsokor melltű, amely 4,5 millió forintról várja a licitálókat. Természetesen idén sem maradnak el a nagy brilles befektetési ékszerek sem. Nézze meg szakértőink kedvenceit!

A májusi árverés záróakkordját az ezüst műtárgyak szolgáltatják, köztük a 19. század legjelentősebb magyar ötvösének, Szentpéteri Józsefnek az unikális tintatartója. Olyan ritkaságok között válogathatnak, mint egy neoreneszánsz asztali szökőkút, egy nagyméretű asztali art deco doboz vagy az Esterházy család nemesi címerével ékített bécsi empire boroskanna.

KIÁLLÍTÁS: 2019. május 4-12. minden nap 10-18 óráig
A kiállítás helyszíne: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

Tárlatvezetések a kiállításban:
Az ékszerek bemutatása - 2019. május 4. és 11. 14:15 órától
A festmények bemutatása - 2019. május 5. és 11. 15:00 órától
A műtárgyak bemutatása - 2019. május 4. és 12. 16:00 órától

ÁRVERÉS: 2019. május 14-15. 18:00 - FIGYELEM, VÁLTOZÁS A NAPOK SORRENDJÉBEN!
Festmények és műtárgyak: 2019. május 14. 18:00
Ékszerek és ezüst műtárgyak: 2019. május 15. 18:00
Az árverés helyszíne: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. A megbízási szerződést ide kattintva töltheti le. Keresse aukciós menedzserünket: Koltai Edinát, telefon: 06-1-429-3024. E-mail: aukcio@bav.hu vagy koltai.edina@bav.hu

TAVASZI KAMARAAUKCIÓ

Az előzetes leütési lista ide kattintva tölthető le!

 

 

Több száz évet ölel fel a BÁV március 13-ai Tavaszi kamaraaukciójának kollekciója Dürertől a februári grafikai aukción rekordot döntő Gross Arnoldig. A képzőművészeti alkotások mellett a finom kidolgozású, színes drágakövekkel díszített vintage ékszerek széles választéka is várja az igényes ajándékot keresőket és a tavaszi eljegyzést tervezőket. A műtárgyaknál a női kiegészítők mellett a gasztronómia szerelmesei és a Zsolnay-gyűjtők is könnyen találhatnak kedvező árú darabokat.

Az aukció képzőművészeti anyagának szenzációja Albercht Dürer Szent Katalin mártíromságát ábrázoló fametszetének egy eredeti dúcról készült 18. századi utólagos levonata. A lenyűgöző alkotás a Zichy Gyűjteményt gazdagította, és a Szépművészeti Múzeum bírálatával kerül aukcionálásra 150.000 forintos kikiáltási árral.  A grafikák közül Gross Arnold műveit a szokottnál is nagyobb várakozás övezi, mivel a BÁV februári grafikai árverésén új aukciós rekordot állított fel a közelmúltban elhunyt művész egyik ritka, egyedileg színezett rézkarca. Az évszázadokat lefedő kínálatban többek között Székely Bertalan egy freskótervét, a rendkívül népszerű nagybányai művészek képviseletében Jándi Dávid egy megkapó portréját és Boromisza Tibor halászokat ábrázoló olajképét is megtaláljuk, emellett Barabás Márton nagyváradi életképe, Pólya Iván csendéletei és Szász Endre női portréi emelkednek ki az anyagból. 

Az ékszerkínálatot a finom kidolgozású, klasszikus ékszerek határozzák meg, amelyek a vintage elterjedésével az utóbbi években egyre inkább keresetté váltak.  A vásárlók igényeit követve ismét a szecessziós és az art deco kiegészítők vannak túlsúlyban, de a korábbi stílusok kedvelői is találnak kedvükre való darabokat. A tavasz beköszöntével előtérbe kerülnek a színes drágakövek: a nagy kedvencnek számító smaragd, zafír és rubin számos változatban szépíti meg a hölgyeket. Természetesen a korall sem maradhatott ki a válogatásból, nemcsak azért, mert ez lett az év színe, hanem mert ritkasága miatt már csak aukciókon találkozhatunk eredeti darabokkal. Érdemes felpróbálni az aukciós kiállításon az egyszerű, egy-egy brillel vagy mutatós medállal díszített nyakláncokat és karkötőket is, amelyek időtálló ajándékok lehetnek egy diplomaosztóra vagy évfordulóra. A látványos, ún. statement kiegészítők kedvelői az ötvösékszerek közül válogathatnak. Közöttük azokkal a fekete zománccal díszített egykori gyászékszerekkel is találkozhatunk, amelyek ma már jó kombinálhatóságukkal tűnnek ki.
Ha tavasz, akkor eljegyzés, ezért a szakértők a közeljövőben eljegyzést tervezőknek nagyobb brillekkel ékített szolitergyűrűket és hozzájuk illő fülbevalókat is beválogattak az anyagba.

Az asztali ezüsttárgyak közül idén is sok olyan gasztrókülönlegességet felfedezhetünk, amelyek a hétköznapokat is ünnepivé tudják varázsolni, legyen szó akár egy vidám Zsolnay tányérról, egy elegáns cukordobozról, egy díszes tortalapátról vagy egy 19. századi porcukorhintőről. Az árverés nyertesei bizonyosan a hölgyek lesznek, hiszen az empire gombolyagtartótól a díszes parfümös üvegcséken át az ékszertartó dobozig sok kedves darabot válogattak össze számukra a szakértők.

A műtárgyak között még mindig hódít a retró, hiszen a hatvanas években készült színpompás kínálótálak vagy egy letisztult gyertyatartó is mind könnyedén megtalálja a helyét egy modern otthonban. A Zsolnay-rajongók szinte minden korszakból, a népies szecessziótól a modern darabokig találhatnak alkotásokat.
A gyűjtők olyan ritkaságok közül válogathatnak, mint egy szecessziós pénztárgép, egy századfordulós kő építőkockakészlet vagy éppen a miniatűr üvegvázák. Nem csupán gyűjtői, hanem befektetési szempontból is érdekes lehet egy, a magyar kártya lapjai mintájára készült ezüstplakett sorozat.

A változó funkciók egyik örök győztese az ezüst cigarettaszelence, amely névjegytartóként találta meg új küldetését a 21. században. Így például nagyszerű ajándék lehet az az ezüstszelence, amely vésetével és díszítésével az élet élvezetére szólít fel bennünket.

Árverés: 2019. március 13. szerda, 18:00
Kiállítás: 2019. március 2-11., hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig
Helyszín: BÁV Aukciósház, Apszisterem
1052 Budapest, Bécsi utca 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. A megbízási szerződést ide kattintva töltheti le. Keresse aukciós menedzserünket: dr. Balás Kinga, telefon: 06-1-429-3024. E-mail: balas.kinga@bav.hu

13. GRAFIKAI AUKCIÓ

Az előzetes leütési lista ide kattintva tölthető le!

Árverés: 2019.február 13. 18:00
Kiállítás: 2019. február 2-11., hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig. A kiállítás február 9-én, szombaton zárva tart!
Helyszín: BÁV Aukciósház, Apszisterem
1052 Budapest, Bécsi utca 3.

 

 

Az utóbbi évtized legerősebb grafikai anyagával indítja az évet a BÁV február 13-án. A 231 tételt számláló aukció kollekciója dúskál az elmúlt évek festményrekordjait adó nagy nevekben, így pl. Barabás Miklós, Boromisza Tibor, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Mednyánszky László és Egry József grafikáit is megvásárolhatjuk, a festményeikhez viszonyítva töredék áron. Természetesen most sem maradhatnak ki a hatvanas és hetvenes éveket képviselő Gyarmathy Tihamér és Hincz Gyula mellett az Ipartervesek és a nemzetközi szinten is az egyik legismertebb kortárs képzőművészünknek számító Maurer Dóra, vagy a nyolcvanas évek képviselői közül ef Zámbó István munkái.

Már szinte elcsépelten hangzik, hogy a grafika a gyűjtés előszobája, pedig évszázadok óta változatlan a trend, miszerint a legnagyobb festők grafikáit, a festményeikkel összehasonlítva, töredékáron vásárolhatjuk meg, annak ellenére, hogy sokszor az előbbiben több virtuozitás mutatkozik meg, mint az utóbbiban. Ez az aránytalan árkülönbség különösen jellemző a hazai műtárgypiacra, látva azonban a nemzetközi trendeket, a szakértők jelentős áremelkedést jósolnak ezen a területen, ami kedvező lehetőséget teremt a műtárgybefektetőknek is.

A jelenlegi nyomott árakat jól mutatja, ha összevetjük a BÁV előző évi aukciós eladásait a mostani grafikai árverés kikiáltási áraival. Például Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című olajfestménye 48 millió forintért kelt el 2018 tavaszán, míg most a művész egy kikötőt ábrázoló akvarellje 28 ezer forintról, egy téli tájképe pedig 55 ezer forintról indul. 

Barabás Miklós esetében is hasonló a helyzet: Degenfeld Annát ábrázoló portréja 26,4 millió forintot ért az őszi árverésen, míg egy ehhez szinte megszólalásig hasonló, kisméretű akvarell portréja most 480 ezer forintért kerül kalapács alá.

Aba-Novák Vilmos festményei közül a BÁV-nál 7,8 millió forintért kelt el az Itatás című műve tavaly, de a művész számos képe már a több tízmilliós árat is elérte a korábbi években. Február 13-án hét grafikájára lehet licitálni, amelyek közül a rézkarcok 30-75 ezer forint közötti, míg a szabadkézi tusrajza 220 ezer forintos áron kerül kikiáltásra.

Gulácsy Lajos Vadász Na’Conxypanból című olajfestményéért 4,8 millió forintot adtak múlt tavasszal, a grafikai aukción ugyanebből a korszakából a Szerelem Na’Conxypanban című vegyes technikával készült erotikus rajza 780 ezer forinttal lesz az árverés legdrágább tétele, de az itáliai emlékeit megörökítő ceruzarajzához akár már 95 ezer forintért is hozzájuthatunk. A nagymesterek közül többek között Czóbel Béla, Mednyánszky László, Szőnyi István, Egry József, Kádár Béla, Scheiber Hugó egyedi rajzaira és akvarelljeire, Patkó Károly és Uitz Béla rézkarc-kollekcióira, valamint Gross Arnold részletgazdag, színes grafikáira is kedvező kikiáltási ártól lehet licitálni.

A háború utáni művésznemzedék szintén nagyon népszerű, közülük például Gyarmathy Tihamér Kisvárosa 6,6 millióért kelt el néhány hónapja a 73. Művészeti aukción. Most 32 ezer forintért egy aktja, 60 ezer forintért egy kozmoszt ábrázoló rajza várja a gyűjtőket és a befektetőket. Ráadásul egy Gyarmathy Tihamérnak ajánlott Kassák Lajos plakátot is vásárolhatunk.

A grafikai anyag összeállításaikor a BÁV-nál szinte kötelező elem egy-egy Kondor Béla rézkarc, már csak azért is, mert a mester az Aukciósház épületében alkotott. A mostani anyagban három jelentős alkotása számíthat komoly licitharcokra, ezek jellemzően 80-120 forint közötti kikiáltási árról indulnak.

Az absztrakt alkotásokat többek között a legtöbb eladott művel rendelkező magyar művész, Victor Vasarely egy szitanyomata, illetve Deim Pál, Korniss Dezső, valamint Bálint Endre művei képviselik.

A korszak figurális alkotói közül egyre növekvő népszerűség övezi Czene Béla munkáit, akinek nőalakokat ábrázoló művei az elmúlt évben már 2 millió forint fölötti eladási árakat értek el. A vékonyabb pénztárcával rendelkező Czene rajongók most a művész rajzai között válogathatnak, és akár 46 ezer forintért is hozzájuthatnak egy-egy alkotásához.

Az élő kortársak közül az elmúlt évben ef Zámbó István volt a legkedveltebb a BÁV-nál, festményei három alkalommal is megközelítették a 2 millió forintot. A grafikai árverésen többek között a gouache technikával készített Lakatlan szívek és Dali elégett gyufaszállal című szürreális alkotásaira licitálhatunk, 100 ezer forintos kikiáltási árról.

Az idén ötven éves jubileumukat ünneplő, és ezért ismét reflektorfénybe került Iparterveseket többek között Hencze Tamás Kalligráfiája, illetve Lakner László és Nádler István rézkarcai képviselik. Külön figyelmet érdemel Major János Cynthia kacsája című vegyes technikával készült grafikája, amely a művész korabeli technikai kísérleteinek egyfajta összefoglalója. Az életmű szempontjából fordulópontot jelentő, sokat publikált alkotás is igen kedvező áron, 40 ezer forintért kerül kalapács alá. 

Az árverés zárótétele a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának egy mesteri rézkarca lesz. A Szélben című alkotás 120 ezer forintról indul majd, de emellett Maurer absztrakt triptichonjára is licitálhatunk. A nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumokban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

Korábbi aukcióink anyagát itt érheti el!